Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak też nadzwyczajnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z odpowiednią porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną porcją malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym plusem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być absolutnie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu