Wyznaczkiem komfortu są dla większości hotele proponujące usługi na bardzo wysokim poziomie. Przepych są jednak w coraz mniejszym stopniu widoczne. Luksusowość danego hotelu można scharakteryzować w sposób wysmakowany, choć dla osób spoza elitarnego kręgu słabo dostrzegalny. Hotel o podwyższonym standardzie powinien proponować także posiłki dostosowane do każdej diety.
Polecamy Hotel Amadeus w Krakowie
Dostarczająca satysfakcji wizyta w restauracji na terenie hotelu, to nie tylko smakowitość podawanego jedzenia, ale też sposób serwowania. Pomieszczenia wewnątrz hotelu muszą wyróżniać się dostosowaniem do indywidualnych potrzeb gości. Tak, aby każdy dostał szansę odkrycia idealnego pokoju. Wyjątkowość miejsca zmusza personel do pieczołowitej troski o drobiazgi, które w innych warunkach nie zostałyby spostrzeżone. Niezwykle istotne jest też personalne podejście do klienta hotelu. Fachowa kadra pracowników jest nie tylko zdolna do realizacji próśb klienta, ale też czyni to dyskretnie. Dobrze pamiętać, że komfort placówki przejawia się nie tylko w wyposażeniu pokoi, lecz również w jej atrybutach funkcjonalnych. Dla dobrze sytuowanych gości dbanie o aparycję często pozostaje priorytetem. Dlatego też luksusowy hotel musi dawać możliwość opartego o wysiłek fizyczny użytkowania czasu wolnego. Oczywistością wręcz są pływalnia, łaźnia fińska, korty do gry w tenisa. Wiele placówek proponuje również usługi stadniny, pola golfowego. Istotna jest też sfera odnowy biologicznej, jaką powinien posiadać taki obiekt luksusowy. Piękno miejsca może w taki sposób nie tylko budzić zachwyt, ale i promieniować na gości.