Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe oraz nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej jemy makarony. Mocniej wrażliwi goście smakują mniej znane dania takie jak canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w menu można znaleźć również nie tak popularne włoskie potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z różnych części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Wykwintne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja z całą pewnością powinien zawierać również aperitiff. Kieliszek alkoholu to dla Włochów norma. Pasta czyli makarony Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film