Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu opcji, jakie daje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film